zaterdag 27 december 2014

Kerstvakantie = harde schijf opschonen

Enkele dagen gebruikt om de vele duizenden foto's op te ruimen.
Vaak heb ik geen zin om direct na het fotograferen te selecteren dus maar in een keer enkele honderden Gigabytes verwijderd.
Dus weer ruimte voor nieuwe foto's.

Zomaar enkele foto van de afgelopen maanden.

In de buurt maakte ik de foto's van de Regendaas, Springspin, Goudwesp, Sluipvlieg en het mannetje van de Franse Veldwesp.

Regendaas
Springspin


Goudwesp

Sluipvlieg
Franse Veldwesp (mannetje)
 Aan de kust in Westkapelle de fotogenieke Bontbekpleviertjes en de vissende Lepelaar.
Bontbekplevier
Lepelaar
 Ook heb ik genoten op de Kalmthoutse heide. Rust en ruimte en mooie onderwerpen voor de fotografie: Zonnedauw met prooi (door de kleefstof 'plakt' de vlieg in de zonnedauw en verteerd langzaam), een Rode Bosmier, de fraai gekleurde Bastaard Zandloopkever, de Heivlinder en het Hooibeestje. Natuurlijk veel meer gezien en gefotografeerd, maar dit is een ruwe selectie.....
Zonnedauw (met prooi)

Rode Bosmier



Bastaard Zandloopkever

Heivlinder

Hooibeestje


dinsdag 26 augustus 2014

Vakantie Drenthe 2

De twee weken in Drenthe dus veel op de heide vertoeft. Na de padden en kikkers toch ook wel wat bijzonders gezien of iets niet zo bijzonder toch mooi kunnen fotograferen.
Als eerste een 'gewone' steenrode heidelibel die wat verscholen zat tussen heide, gras enz. Een leuk doorkijkje leverde een fraai beeld op.
Steenrode Heidelibel

Een mooi, maar vooral grappig beestje vond ik de rups van de Heidewitvlakvlinder. Overigens is de rups fraaier dan de vlinder. Aardig om te weten is dat het vrouwtje van deze soort in de cocon blijft en dus alleen het mannetje kan vliegen.
Heidewitvlakvlinder
En verder natuurlijk de fraaie heideblauwtjes. Vroeg in de ochtend hingen ze te drogen aan grasstengels. Voordeel: ze kunnen dan niet vliegen dus alle tijd om ze en te benaderen en te fotograferen. Volledig natte kleren moet dan op de koop toe genomen worden. Tijdens het fotograferen van onderstaand vlindertje (wat zijn ze klein!), kwam ik tot de ontdekking dat er ook nog een wants hing te drogen in het opkomend zonnetje.
Heideblauwtje
Ook de bekende juffers kunnen met zoveel dauwdruppels niet vliegen. Dus ook een gewillige 'prooi' voor de fotograaf.

Pantserjuffer
Later meer over de fijne fotoweken in Drenthe!

zaterdag 16 augustus 2014

Vakantie Drenthe

De vakantie in Drenthe (Hoogeveen), augustus 2014, kenmerkte zich voor de fotografie door drie prachtige ochtenden. Tijdens de nachten geen wind en sterk nevelig. Ideale omstandigheden om de heidevelden op te zoeken. In de buurt bevindt zich het Dwingelderveld, een nationaal natuurpark met vooral natte heide.
Iets voor zes uur opgestaan, een half uurtje fietsen en dan genieten van de stilte, de rust, de natuur in alle schoonheid.
Tijdens het fietstochtje, door de bossen en akkergebieden, enkele reeën gezien. Op de heide zelfs een boomvalk (dank aan een vogelaar van wie ik zijn verrekijker vast mocht houden).

Op de heide heb ik verschillende libellen en vlinders gefotografeerd waarbij het mij vooral ging om de dauwdruppels op de vleugeltjes. Het determineren van de vlinders en libellen vergt nog wat tijd dus eerst maar een landschapsfoto en een enkele foto van een groene kikker en rugstreeppad.

Later dus de vlinders en libellen.

Dwingelderveld

Groene kikker

Rugstreeppad


donderdag 24 juli 2014

Begin zomervakantie



Grauwe Vliegenvanger
De laatste tijd niet veel bijzonders waargenomen.
Nieuw was voor mij wel de Grauwe Vliegenvanger die ik in de buurt waar heb genomen. Bij de Zwaakse Weel zat een koppeltje te broeden dus een tijdje posten leverde wel wat foto's op.
Het posten doe ik vanuit de auto zodat de vogeltjes niet verstoord worden. Zelfs zat er één op een afstand binnen het scherpstelgebied van de lens....



Bruine Kiekendief
Verder nog een Koekoek, maar helaas op een te grote afstand. De broedende Bruine Kiekendieven niet echt mooi kunnen fotograferen hoewel bijna elke gelukte foto ook direct mooi kan zijn.
Zomertortel









Opvallend was verder de Zomertortel, een soort die ik ook niet eerder had gezien. De foto valt wat tegen omdat de lichtomstandigheden niet al te best waren.











Macro


Na een seizoen vogels de 500mm weer maar eens vervangen voor de 100mm (macro). Verschil met de 500mm is natuurlijk groot. Elke manier van fotograferen heeft zeker zijn bekoring. Bij macrofotografie, vaak liggend tussen het gras of bij een modderplas, voel je je vaak meer één met de natuur. In de buurt is een gebiedje aangelegd speciaal voor vlinders.



Zwartsprietdikkopje
Tijdens de enkele uren die is daar was zag ik: Kleine Vos (redelijk aantal), Bruin Zandoogje, Distelvlinder (enkele oude exemplaren), Dagpauwoog, Atalanta, vliegende Luzernevlinder, veel Blauwtjes en bijzonder veel Dikkopjes.
Zo lag ik bij die modderplas dikkopjes te fotograferen die daar aan het drinken waren. Prachtig om te zien: een fel gekleurd vlindertje in een grauwe omgeving.

Hopelijk volgen er nog mooie vlinderdagen in de komende vakantieweken.


zaterdag 24 mei 2014

Meivakantie 2014

In de meivakantie onder andere naar Westkapelle geweest.
Een leuke ervaring is de ontmoeting met de Drieteenstrandlopers, uiterst vlugge vogeltjes die constant meelopen met de golfslag op het strand.
Om mooie foto's te kunnen maken, lig ik zelf op het strand met mijn toestel op de rijstzak. De vogeltjes zijn snel gewend en rennen soms op een enkele meter langs je heen.
Leuke plaatjes levert het in ieder geval op. Zeker als ze in zomerkleed zijn getooid.

Een impressie:










Wissenkerke 17 mei 2014

Vorige week zaterdag in alle vroegte richting Wissenkerke.
Een tijdje in de hut gezeten, maar weinig bijzonders gezien. Wel genoten van de rust....
Witte Kwikstaart - Wissenkerke

Hoewel niets gezien; een Witte Kwikstaart tussen de dauwdruppeltjes is ook niet verkeerd.

De hut heeft kijkgaten op redelijk lage hoogte en daarom zijn de vogels op mooie hoogte te fotograferen. Zeker vroeg in de morgen levert de zon met de dauw mooie tafereeltjes op.






Sprinkhaanzanger - Noord-Beveland
Na een uur of twee 'hutzitten' een rietkraag in de buurt opgezocht en genoten van de diverse rietvogels: Rietzangers, Rietgorzen enz. Verder Kneutjes, Grasmus, Bruine Kiekendief, overvliegende Koekoek en, naar ik meende, een Snor. Gewacht om de Snor te kunnen fotograferen. Dit kostte me toch al gauw een paar uur. Eindelijk kwam de Snor op fotografeerbare afstand en vrijzittend. Na plaatsing op Birdpix bleek het om de Sprinkhaanzanger te gaan. Vooral door het kopportret kon exact worden gedetermineerd.



Ook de Rietzangers lieten zich goed fotograferen.

Rietzanger - Noord-Beveland
Toch altijd leuk om deze ijverige vogeltjes, die bijna continue aan het zingen zijn, te kunnen fotograferen. De foto's zijn met de zon in de rug gemaakt of tegen de blauwe lucht als achtergrond of met het dode riet.

Ter indicatie: tijdens zo'n fotosessie van de Sprinkhaanzanger en Rietzangers, maak ik toch al snel enkele honderden foto's die bij thuiskomst allemaal weer uitgezocht moeten worden.
Rietzanger - Noord-Beveland






woensdag 7 mei 2014

Toch de Morinelplevier....

Vandaag nogmaals op zoek naar de Morinelplevier.
Als deze, toch kleine, vogeltjes op het onbebouwde land zitten, wat zijn ze dan slecht te vinden!
Ik had het geluk dat iemand anders de plevieren had ontdekt anders had ik ze waarschijnlijk niet eens gevonden.
Helaas was de afstand dermate groot dat ik geen optimale foto's kon maken, maar bijgaande foto is toch een bewijs.

Morinelplevier, Oudelande

dinsdag 6 mei 2014

Bevrijdingsdag

bevrijdingsdag = een dagje er op uit.

Groenpootruiter, hut Wissenkerke
Nadat vorige week via waarneming.nl bekend werd gemaakt dat er een Morinelplevier in Aagtekerke was gezien en omdat het voor mij nog vakantie is, ben ik vroeg vertrokken. Om 6:00 richting de kijkhut in Wissenkerke. Daar enkele uren verpoosd. Veel was er niet te zien, helaas. Het enige bijzondere was een Groenpootruiter die richting de kijkhut kwam lopen, maar opgeschrikt werd en verdween.
Verder nog een Gele en Witte Kwikstaart vlak bij de hut. zij kwamen zo dicht bij de hut dat ik niet meer kon scherpstellen.
Het Oeverlopertje was deze keer ook weer van de partij. Tot slot veel eendensoorten, ganzen en kluten.

Sneeuwgans (?), Wissenkerke
 In de buurt van de kijkhut zijn een aantal plekken  met veel riet. Hier diverse soorten gezien: Kneu,  Rietzanger, Rietgors, Bruine Kiekendief en  (waarschijnlijk) een overvliegende Sneeuwgans.
 Hoewel ik al veel foto's heb van de rietvogeltjes  enz., blijft het leuk om ze te fotograferen. Op deze  plek heb ik dan ook bijna twee uur gestaan.

Bruine Kiekendief, Wissenkerke









Om een uur of 10 vertrokken naar Aagtekerke in de hoop daar de Mornelplevier te vinden. Helaas een uur tevergeefs gezocht.
(later werd via waarneming.nl bekend dat in Zoutelande een Morinelplevier was gezien.....)

In Westkapelle langs de inlagen gereden. Wel veel gezien, maar niets gefotografeerd.
Op de dijk is het altijd genieten van de diverse watervogels. Deze keer veel Paarse Strandlopers, Steenlopers en een Kanoet. De laatste twee in zomerkleed. Ineens zijn het dan nog fraaiere vogels.
Het leuke was dat veel Steenlopers een bad namen in een plasje water. Dit leverde erg leuke tafereeltjes op. Nadeel op de dijk is het aantal honden en mensen die zich niets van fotografen aantrekken.
Het mooiste van de dag was wel de Rouwkwikstaart die buitendijks op het talud zat. Waarschijnlijk een koppeltje, maar het vrouwtje heb ik niet kunnen determineren. Ter indicatie: op Birdpix staan 'maar' 28 foto's van de Rouwkwikstaart dus mag ik dit een bijzonder exemplaar noemen.

Om 15:00 was ik weer thuis. Dan begint het uitzoeken van de vele, vele foto's die ik had gemaakt.
Ondanks dat ik de Morinelplevier niet heb gezien, was het toch een mooie dag.
Rouwkwikstaart, Westkapelle

Kanoet (zomer), Westkapelle

Steenloper, Westkapelle





Introductie

Introductie (test)weblog.

Nadat ik eerder een website heb gebouwd voor mijn natuurfoto's, nu een weblog gestart.
Voorlopig als testversie.

Wat ik wil laten weten en laten zien, zijn verslagen van mijn fotoreisjes. Het zullen dus voornamelijk natuurfoto's zijn met een kort verslag over de omstandigheden waar ik de foto's heb genomen.
De plaatsen waar ik veelal fotografeer zijn de Yerseke Moer (zo'n 10 km van huis vandaan) en diverse andere plaatsen in Zeeland.
Camera op rijstzak
Meestal fotografeer ik vanuit de auto met mijn toestel op een rijstzak die op het portier ligt. Als het mogelijk is, probeer ik liggend te fotograferen omdat vanuit een liggende positie het onderwerp beter tot zijn recht komt.
Mijn toestel is een Canon 7D met een 500mm F/4.0 lens incl. 1.4 converter. De lens is gestabiliseerd, maar dan nog is de rijstzak een prima hulpmiddel.